The Human Effect
The Human Effect | Elfi de Wit

"The essence of strategy is choosing what not to do." –Michael Porter

Elfi de Wit

Aan het begin van mijn loopbaan las ik Level 5 Leadership, een verfrissend boek van Jim Collins. Hoewel we inmiddels wat jaren verder zijn, zie ik nog steeds veel organisaties die zouden kunnen profiteren van meer authentiek leiderschap. Nog altijd zien veel leiders en managers het als tegenstrijdig om gezag uit te oefenen en doelen te bereiken, en ook bescheiden te zijn en hun ego aan de kant te zetten. Maar die tegenstelling is slechts schijnbaar, een paradox: wie deze kunst beheerst, kan grote stappen zetten in de samenwerking en veel succesvoller opereren als individu, in teamverband, en als organisatie.

Ik werk vaak voor opdrachtgevers die een organisatieverandering ambiëren, maar niet altijd weten waar te beginnen of hoe ze anderen daarin mee krijgen. Mijn ervaring is dat er twee dingen nodig zijn om verandering ten uitvoer te brengen: ten eerste een sterk strategisch plan, en ten tweede een cultuur van psychologische veiligheid en heldere verwachtingen. Wat het zo moeilijk maakt om verandering goed te begeleiden is dat het expertise vraagt op zowel de strategisch-inhoudelijke kant als op cultuur en relationele vaardigheden. In mijn samenwerking met The Human Effect breng ik dit inzicht in de praktijk.

In de loop van mijn carrière heb ik ervaring opgedaan als organisatieadviseur, coach, leidinggevende, toezichthouder en bestuurslid. Die breedte van ervaringen stelt mij in staat om naast de mensen en boven de materie te staan. Ik ontrafel complexe inhoudelijke vraagstukken en vertaal strategie naar gedragen acties; en tegelijkertijd bouw ik gezamenlijk met klanten aan een cultuur van verantwoordelijkheid, samenwerking, open nieuwsgierigheid en inclusieve besluitvorming. Zo help ik richting te geven aan zowel de strategie van de organisatie als aan de persoonlijke en professionele doelen van de mensen die er werken.

"The essence of strategy is choosing what not to do." –Michael Porter

Elfi de Wit (1981) studeerde Bouwkunde (TU/e), gevolgd door een postdoctorale opleiding gericht op procesmanagement en organisatiekunde. Later heeft zij dit aangevuld met veranderkunde (Erasmus), psychologie bij organisatieverandering, een Black Belt Lean Six Sigma, een governance-opleiding voor commissarissen en bestuurders, een coachingstraining en diverse leiderschapsontwikkelingsprogramma’s (Ashridge Business School London en TIAS). Elfi werkte eerder in diverse organisatieadvies- en leidinggevende posities, zoals bij Sweco, Rabobank, Fatboy en RHDHV. Ze is momenteel lid van de Raad van Advies van Stout Groep, lid van de Raad van Commissarissen van het Parktheater in Eindhoven en oprichter van de No Colouring Page Foundation.

NL