The Human Effect
The Human Effect | Margina van Ommeren

Oprechte nieuwsgierigheid als bron voor verbinding, veiligheid en vertrouwen.

Margina van Ommeren

De Griekse filosoof Heraclitus stelde al dat alles stroomt: de natuur, waar wij deel van zijn, is continu in beweging. Maar soms kom je in een organisatie waar alles lijkt vastgeroest: waar mensen in een conflict terechtgekomen zijn waar ze niet meer uitraken, of waar teams weerstand bieden tegen de verandering die de wereld van ze vraagt.

Mijn overtuiging en persoonlijke ervaring is dat verbinding fundamenteel is om vastgedraaide systemen weer in beweging te krijgen. De basis voor die verbinding is oprechte nieuwsgierigheid. En dat klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Hoe vaak luisteren we niet oppervlakkig naar elkaar, ongeduldig wachtend op het moment dat kunnen zeggen “ja, dat heb ik ook!” of “ha, dat dacht ik al!”? Meestal denken mensen te snel te weten hoe het zit, zonder zich werkelijk open te stellen voor de mogelijkheden, de verlangens, de zelfonthulling die in de woorden van de ander besloten liggen.

Ik werk al 15 jaar samen met The Human Effect, vanuit de gedeelde overtuiging dat verandering en beweging niet primair een zaak zijn van het hoofd, maar van het hart. Wie heb je werkelijk tegenover je? Welke waarden en levenservaringen hebben die persoon gevormd? Welke behoeftes en angsten leven er bij hem of haar? Wat maakt dat mensen doen wat ze doen, en zeggen wat ze zeggen? Wat zet ze in beweging of houdt ze tegen? Daar grip op krijgen is het leukste werk dat er is, en ook ontzettend effectief. Want als je mensen op een authentieke manier nieuwsgierig naar elkaar kan maken, wordt de gemeenschappelijke grond zichtbaar: een gedeelde ervaring van verbinding, veiligheid en vertrouwen die werkelijke verandering mogelijk maakt.

Oprechte nieuwsgierigheid als bron voor verbinding, veiligheid en vertrouwen.

Margina van Ommeren studeerde Spaanse Taal en Letterkunde in Utrecht met een specialisatie in internationale economische betrekkingen, en begon haar carrière met een traineeship en managementfuncties bij GWK en ProRail. Ze deed vervolgopleidingen bij de School van Coaching (conflictcoaching en mediation), Nederland in Dialoog, en Bureau Berenschot (leidinggeven, persoonlijke effectiviteit). Sinds 2007 werkt ze als zelfstandig trainer, coach en begeleider van verandertrajecten, conflictmediatie en dialoogbijeenkomsten.

NL